Dana 1.1.2023. u Hrvatskoj službena valuta postaje – euro. Prva dva tjedna nakon uvođenja bit će moguće plaćanje u kunama i eurima, a nakon tog perioda ostaje dvojni prikaz cijena, ali s naglaskom na cijenu u eurima.

Iako dvojni optjecaj kune i eura na online trgovinu nema izravnog utjecaja jer će se na njemu plaćanje odvijati u eurima, ipak je to potrebno znati jer velik broj građana koristi mogućnost plaćanja prilikom preuzimanja, pa će kupci tijekom ta dva tjedna moći dostavljaču ili prilikom preuzimanja u poslovnici platiti i kunama.

Dvojni prikaz cijena trajati će godinu dana, do kraja 2023. godine.


Kako pripremiti web shop na dvojni prikaz cijena?

Potrebno je na vrijeme pripremiti svoje poslovanje za nadolazeće promjene. Vaš web shop morat će prikazivati konvertirane cijene svih proizvoda, a nakon 1. siječnja glavna valuta će morati biti prebačena u euro – na Vama je kako ćete prilagoditi prikaz valute. U Europi se cijena najčešće zapisuje kao “€199,99“, ali moguće je vidjeti i druge oblike: “199,99€” ili “199,99 EUR“.

Za prikaz cijena potrebno je koristiti fiksni tečaj HNB-a te se pobrinuti da Vaši korisnici cijenu u eurima i u kunama vide prilikom:

  • pretraživanja proizvoda
  • stavljanja proizvoda u košaricu
  • checkout procesa
  • kupnje

Dvotjedni period dvojnog plaćanja na Vašu trgovinu ne bi trebao imati izravnog utjecaja jer će kunska sredstva na bankovnim računima i karticama biti automatski prebačena u eure.