Dragi naši vlasnici web trgovina, slijedom nove regulative vezane uz dvostruki prikaz cijena u kunama i eurima te prikaz akcijskih cijena proizvoda donosimo Vam sažeto sve bitne informacije vezane uz navedene teme.

Tekst vezano uz dvojno iskazivanje cijena možete pronaći na slijedećoj poveznici “Obveza dvojnog iskazivanja cijene u eurima”.

 

Prikaz najniže cijene proizvoda unazad 30 dana

 

Od 28. svibnja 2022.  prema novom Zakonu o zaštiti potrošača, internet trgovine je potrebno prilagoditi za iskazivanje najniže cijene proizvoda unatrag 30 dana od početka sniženja, rasprodaje ili akcije. Iskazivanje najniže cijene unatrag 30 dana obavezno je i za prodaju robe s greškom.

Namjera ovog Zakona je dodatno zaštiti potrošače od nepoštenih trgovačkih praksi i jasnije informirati kupca u slučajevima kada postoji više aktualnih cijena, primjerice za različite oblike plaćanja koje kupca mogu dovesti u zabludu.

Prema novom Zakonu trgovci su u svojim internet trgovinama dužni u slučaju posebnih oblika prodaje kao što su sniženja, akcije i rasprodaje istaknuti najnižu prodajnu cijenu unatrag 30 dana od dana početka posebnog oblika prodaje.

Osim snižene cijene i najniže cijene proizvoda unatrag 30 dana prije sniženja ne smiju se isticati druge cijene.

 

Dodatne obveze trgovca

 

Osim isticanja najniže cijene unatrag 30 dana trgovci su u svojim internet trgovinama dužni pridržavati se još nekih pravila:

  1. Jasno informirati kupca o uvjetima poslovanja i politici privatnosti.
  2. Istaknuti opis proizvoda, cijenu (s uključenim PDV-om), proizvođača ili uvoznika i troškove dostave (ako ih ima).
  3. Primjenjivati GDPR i omogućiti upravljanje kolačićima i informacije o kolačićima.
  4. Istaknuti podatke za kontakt trgovca.
  5. Istaknuti poveznicu na europsku platformu za rješavanje sporova i podatke o nadležnom tijelu za alternativno rješavanje sporova.
  6. Na kraju procesa kupnje istaknuti da se radi o kupnji s obvezom plaćanja.

 

Način isticanja najniže cijene u zadnjih 30 dana

 

Iako se veći dio Zakona odnosi na opće uvjete poslovanja, neke od izmjena Zakona sigurno će utjecati na dizajn web shopa.

Ipak, treba moći na lijep i jasan način postaviti dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima, a ako je proizvod snižen još istaknuti i aktualnu cijenu i najnižu cijenu u zadnjih 30 dana.

Gdje treba istaknuti najnižu cijenu proizvoda?

Najnižu cijenu proizvoda u posljednjih 30 dana od početka sniženja potrebno je istaknuti samo na stranici proizvoda.
Proizvodu na akciji više ne smije biti istaknuta redovna cijena pa prekrižena i ispod nje akcijska cijena. Od sada, potrebno je istaknuti samo aktualnu akcijsku cijenu i najnižu cijenu tog proizvoda u zadnjih 30 dana bez obzira na to kolika je bila i je li akcijska ili redovna cijena.